SPELA UKULELE

22 augusti 2018 
Hej alla ukulelister  – allt från noviser till nördar.
Tre tyska skönheter …
Denna sida är en kortfattad introduktion och handledning till ukulelespelandets underbara värld. Här samlar jag mina ukke-erfarenheter och lotsa dig vidare till flera informationskällor. Denna sida år uner kontinuerlig uppdatering.  Ny och kompletterande info kommer att läggas utefterhand.
 Heinz  Guth, webmaster – ukelele.heinz@gmail.com

INNEHÅLL

ATT SÖKA UKULELEINFO

Nästan allt du vill veta  om ukkespelande finns på nätet. Det gäller bara att veta var och villa sökord du ska knappa in. Här kommer några tips. 

Google.com – börja här. Sökord = ukulele + ett eller flera ord på vad du specifikt söker. Prova svenska och engelska. Kan du spanska – bra – ukulelespelandet är stort i Spanien. M.fl. länder.

Wikipedia. com – är webbens uppslagsverk. Sökord= ukulele

Youtube.com – 

 Facebookgrupen – Göteborgs ukulelekubbs vänner – .  Denna grupp är knuten till vår klubb och de drygt 100-talet medlemmar som ingår i gruppen har stora kunskaper inom ukuleleområet. Gruppen är öppen för alla intresserade.  Ställ din fråga här och du får sälerrrt ett snabbt svar.

Länk till Göteborgsukuleleklubbs vänner kommer senare

INSTRUMENTETUKULELE
UKULELENSHISTORIA – Ukulelen har sitt ursprung i Hawaii kom sedan tiil Portugal och … Gå till Youtube.com och sök på orden / ukulele history

UKULELE  STAVNING – Om du söker på ordet ukulele (U) eller ukelele (E) kan du få olika sökresultat.  

MODELLER

Ukulele vanligaste modeller är: sopran, konsert/alt, tenor, baryton och bas.

Sopran ..?

Andra sopranmodeller är: sopran fält body/falt (travel model), sopran long neck m.fl. FLAT-modellen har en lägre kropp ca 5 cm hög. Denna lilla modell passar utmärkt till att ta med i resväskan på flyget eller att ta med i bilen och som passagerare kan du öva på under färden. LONG NECK ……..

Allt eller konsert..

Tenor …

Baryton  ..

Bas …

KÖPA UKULELE

Ukulele är ett förhållandevis billigt instrument att köpa. Du kan få en enkel plastukulele för ca 300 skr.  Jag har själv börjat spela på en sådan – och efter att ha  bytt till kvalitetssträngar för ca125 skr blev den hyfsad att trakterna.

Går du upp i prisnivån runt 1000-lappen kan du få en bra fabriksbyggd ukke som du kan spela länge på. 

Vill du äga en kvalitetsukulele hamnar du i prisnivån 3-4.000 skr. I denna prisklass får du en fabriksbyggd ukke i massivt trä.  

I denna prisklass kan du också köpa handbyggda  ukkar där du t.o.m. kan bestämma träslag och ukulelens design. Googla Bruko.de och se Hubert Pfeiffers ukulelesortiment. Har själv handlat av honom – se bilden överst i artikeln.

Provspela ukulele innan du slår till eller allra bäst är att ta med en kunnig vän på din löprunda. 

finisch, att halsen är rak, huvudtes stämskruvar, …..

 

TRE KRAV PÅ EN BRA UKULELE

När du provspelar en ukulele kolla då

1) Att tonerna är rena och inte falska. Alla? ukkar är en smula falska. Detta beror på att ukken är ett litet instrument med en förhållandevis kort hals. På halsen finns banden där halvtonena telas upp med tvärgående metallaband. Litenheten nnebär således att varje band måste delas med ett perfekt anstånd för att tonerna ska vara rena. I praktiken när, du spelar ackord på ukken spelar det ingen roll då man inte märker så mycket av dissonansen – om man inte har ett mycket gott gehör. 

Kolla tonernas renhet genom att fästa din digitala stämapparat. Stäm ukken som vanligt. Tryck sedan ned fingret och kolla utslagrt på stämapparaten. Bra eller dåligt bestämmer dina öron – köp en ukke av god kvalitet.

2) Att den är behaglig att spela på. 

3) Att den här en vacker ton. ….

STRÄNGAR

STÄMMA UKULELEN