UkuleleBandet – kort intervju med Nimrod

Ingen årsfest utan ett bra orkester.  I år inget undantag, vi kommer att gästas av Ukulelebandet.Jag ville veta lite mer om bandet så jag ställde några frågor till Nimrod.
Ukulelebandet
Hur började det hela..?
Jag – tillsammans med ett tjugotal ukuleleelever – bildade UkuleleKlubben i februari 1997. Baktanken var att samla artister från när och fjärran till en ukulelefestival i Slottsskogen. Eftersom det då var ont om artister fick delvis själva fixa den saken. Jag frågade medlemmarna vilka som var intresserade att vara med i ett ukuleleband… Och det var ett dussintal som hängde på…

Bandet blev så småningom ett tjugomanna band. Vi brukade säja lite missnöjt på klubbträffarna: När vi går upp på scen försvinner halva publiken! Då repade vi bara en(!) gång i månaden. Många hade svårt att lära sig låtarna utantill. Eftersom vi var så många – och därför stå i två led – fick de som fortfarande var “pärmbundna” ställa sig längst där bak.
Så småningom började vi repa lite oftare – numera repar vi 3 ggr i månaden + extrarep inför spelningar. Nuvarande medlemmar – se nedan!

Vilken typ av låtar tycker ni bäst om att spela?
Vi vill ha variation i repertoaren; pop, jazz, rock, latin… Vi letar ständigt efter “starka”, slagkraftiga låtar – gärna med rolig text. Två exempel som både vi och vår publik gillar är “Pessimistkonsulten” och “Cant take my eyes of you”.

Vilka spelningar gillar ni bäst?
Vi gillar ”roliga” spelningar – när man får skön respons från publiken och man känner att man har den i sin hand. När allt sitter… allt fungerar… musiken svänger… Och efteråt – när man tar en öl tillsammans och snackar igenom giget.
Vilka råd har du till dem som vill starta ett ukulele-band?

  • Notställ och pärmar bort! Allting låter så mycket bättre när man lärt sig låtarna utantill!
  • Håll tempot! Den som är tempostark ”räknar in” – och stöttar upp i låten med ett tydligt komp. Och nåde den i bandet som ökar…
  • Lite rytminstrument gör underverk! En tamburin sätter sprätt på vilken partylåt som helst.
  • En ”stadig” basist (ukulelebas?!) gör underverk i ljudbilden!
  • Nyansera mera!! Tänk på vad du sjunger! Agera! ”Bygg upp” låten!
  • Repa regelbundet! Hemläxa inför nästa rep! Kapellmästare nödvändig! Övrig ansvarsfördelning? Glöm inte att ha kul tillsammans!

UkuleleBandet 2015 består av Nimrod de Broen, Mimmi de Broen, Christer Ericsson, Mari-Anne Bogren, Krister Backman, Thomas Sahlmén, Ewa Leyman, Ulf Leyman, Inger Frisk och Tommie Kärrman.

Ni hittar dem på Facebook

Text:Göran