Bernard Young avliden

Så har ännu en av engelsmännen som besökt våra UkuleleFestivaler gått bort. En del av er som varit med ett tag kanske minns Bernard Young, som var med på de två första festivalerna.

1997 var han inbjuden av klubben och pratade från scen om George Formby och spelade ett solo ur en låt. Dagen efter hade han och jag och en engelsman till (Ray Neal) ett föredrag med filmbilder, berättelser, intervjuer och livemusik. Bernard, som en gång i tiden var bekant med Formby och dennes fru, blev introduktionen till George Formby Society för mig och flera andra svenskar.  1999 arrangerade jag och Galenskaparen Anders Eriksson ”En afton för Formby-fantaster” på Lorensbergsteatern, och Bernard deltog med entusiastiska anekdoter om ämnet för kvällen. Genom åren hade han ägt en stor mängd fantastiska ukulelebanjos som var en fröjd att spela på. Han själv spelade knappt nånting alls pga reumatism sen många år.

Men på bifogad bild spelar han på en Ludwig från mitten av 20-talet. Ett av de få tillfällen han spelade något på scen vad jag vet.

Jag har spenderat mycket tid med Bernard, ofta i hans eller mitt hem. Han var en mycket speciell person som det har varit intressant och lärorikt att lära känna.

På senare år har han av hälsoskäl inte deltagit i några aktiviteter alls. Vi fick kontakt med varandra 1994 och träffades sista gången i juni 2014. Jag hade varit på Formby Society-konvent i Blackpool och stannade över en natt hemma hos Bernard. Han var i dåligt skick redan då och i februari tog det slut. Bernard Young blev 86 år.

Text och bild: Jonas

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.