På kurs med Hans

Hur lär man sig spela ukulele? I dagens mediasamhälle finns det flera alternativ. Du kan till exempel  lära dig en hel del på din egen kammare med hjälp av böcker, cd-skivor och internet. Men enligt min åsikt är en “live”-kurs bäst och detta av flera skäl:

  • man kan fråga och få hjälp direkt av studieledare – och kurskamrater
  • flera ukulelar låter många gånger bättre tillsammans
  • trevlig samvaro med likasinnade, dvs glada och positiva människor.

Under vårterminen har Studieförbundet Vuxenskolan Göteborg erbjudit två fortsättningskurser under ledning av Hans Alvebratt.  En grupp som började i höstas har förbättrat sina färdigheter och under termin 2 utökat sitt register av ackord, anslag och låtar. När jag tittade in hos dem körde de låtar ur klubbens medley.

Tro mig, de lät lika bra som på våra klubbträffar.

Den andra gruppen, som jag haft nöjet att delta i, är inne på termin 5.  Vilket också märks på de utmaningar som Hans har gett oss: melodispel med ackordackompanjemang samtidigt, ackordsättning på melodier, “gitarr”-spel m.m. Det är lite svårt men vi har utan tvekan mycket roligt tillsammans.

Men det gäller att vara koncentrerad …

… och hitta greppen som passar till noterna.

Bra melodispel kräver en ukulele med låg a-sträng.  Så nu har det blivit två instrument per person.

Utan fikapaus blir det förstås ingen riktig kursTerminen är nu slut för oss men vi har fått ett intressant låtmaterial att jobba med under sommaren. Och sen kommer ju en hösttermin…

Hur började då Hans bana som ukulelekursledare?

Det är ofta tillfälligheter som styr i våra liv och för mig var det en tillfällighet att jag träffade Nimrod de Broen som med sin entusiasm och sitt kunnande lärde mig att spela ukulele. Efter att ha gått några terminer hos Nimrod frågade han mig om jag ville vikariera för honom. Det gjorde jag gärna och på den vägen är det.

Nu har jag hunnit leda många kurser och haft väldigt mycket glädje av det. Jag kallar ukulelen ett socialt instrument och med det menar jag att instrumentet gör sig bäst när man spelar i grupp.

I mina nybörjarkurser använder jag Nimrods kursbok “Spela Ukulele 1” som ges ut av Musikskolan. Senare fyller jag på med massor av material som jag försöker anpassa efter varje grupps smak och intressen.

Kursdeltagarna kan naturligtvis sluta när de vill men stannar ofta fyra terminer. Det blir mycket skratt och glädje men också koncentration under kurserna vilket syns på bilderna ovan.

Ett stort antal av kursdeltagarna blir medlemmar i Ukuleleklubben. Det tycker jag är ett gott betyg på mig som kursledare och stimulerar mig att fortsätta.

 

Text och bild: Göran