Varför dela spelkvällen mellan två olika programråd?

I vår härliga klubb har vi ca 190 medlemmar just nu. Några av oss har alltid hållit på med musik – många har spelat olika instrument sedan barnsben, andra har inte spelat något instrument alls förrän en ukulele sattes i deras hand ganska nyligen. Väldigt många av oss har sjungit ganska mycket i kör genom åren, andra sjunger bara i duschen. Några av oss har format grupper och band, andra sitter hemma på kammaren och spelar. Några övar och spelar mest varje dag, andra rör inte sin ukulele mellan klubbspelningarna. Några gillar att stå på scenen, andra tycker att det är det mest fasansfulla de kan tänka sej. Och åter några skulle gärna vilja stå på scenen men vågar inte eller tycker inte att de är tillräckligt duktiga… Vi är alla väldigt olika och har olika förutsättningar och målsättningar – men vi har alla ukulelen som minsta gemensamma nämnare.

I vår härliga klubb har vi några väldigt duktiga och drivna band som leder våra allspelskvällar. Under mina år i klubben tycker jag att banden bara blir bättre och bättre och bättre – för varje nytt speltillfälle överträffar de sej själva! Man kan tänka att en av anledningarna till att de blivit så bra är att de givits möjlighet att just stå på scenen och få rutin och erfarenheter att ta med sej till nästa gång.

I vår härliga klubbs stadgar står bl.a. att vi ska utveckla medlemmarnas färdigheter gällande sång och musik med ukulelen i fokus och att vi ska ha kul. Ett led i att utveckla medlemmars färdigheter kan vara att ge ökade möjligheter att pröva på allspelsledning från scenen. Man kan göra det som soloartist eller som medlem i ett band.

När man inte har så mycket rutin i ett band tar det tid att repa in en repertoar på kanske 20-25 låtar vilket är vad som krävs för att kunna hålla i en hel kväll. Det blir mycket jobb för mer orutinerade band så en del vill inte ens tänka tanken på att pröva.

Detta är den huvudsakliga anledningen till att vi infört regeln om att kvällen helst ska delas mellan två olika band. Vi vill ge fler chansen att pröva.
Ett idealscenario är att ena halvan leds av en grupp som är mindre rutinerad som allspelsledare och den andra halvan leds av nån av de gamla rutinerade rävarna.

För att få kvällen att fungera tänker vi oss ha en koordinator, värd/värdinna – nån från styrelsen – som håller ihop det hela. Mer om detta och mer om praktiska råd till banden kommer senare.

Sen finns det naturligtvis även goda argument för att ha det som tidigare, att ett programråd sköter hela kvällen, men det resonemanget tar vi om nåt år då vi utvärderar denna nya praxis.

Kom gärna och diskutera detta med oss i styrelsen! Och ta gärna upp andra förslag om hur vi kan utveckla färdigheter….
Och framför allt – vi behöver grupper till spelningarna i framtiden.
Kom igen nu! Och vill ni ha coachning och lite peppning så hör av er!

Alltid Till Er Tjänst!
Styrelsen
genom
Suss Aske

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.